V době koronavirové pandemie se značně zvýšil zájem o rekreační objekty v České republice. V některých krajích došlo k nebývalému nárůstu prodejů chat a chalup, což vedlo k dramatickému vzestupu jejich cen. Co stojí za tímto fenoménem a jaké jsou vyhlídky pro budoucnost?

1. Úvod do situace

Pandemie COVID-19 způsobila výrazný posun v preferencích bydlení. Mnoho lidí hledá únik z hustě osídlených měst a zvýšený zájem je o rekreační objekty, které nabízejí klid a izolaci od každodenního stresu. V některých regionech České republiky se počet prodaných chat a chalup výrazně zvýšil, což mělo za následek rychlý růst cen.

2. Důvody rostoucí poptávky

Omezení cestování, uzavření veřejných rekreačních zařízení a možnost práce z domova jsou hlavními faktory, které vedly ke zvýšenému zájmu o rekreační nemovitosti. Mnoho lidí také hledá možnosti, jak strávit volný čas v přírodě, daleko od ruchu velkoměst.

3. Rekordní prodeje a ceny rekreačních nemovitostí

Podle dat společnosti Reas dosáhly objemy prodejů chat a chalup v některých měsících roku 2020 historických maxim. Nejvyšší zájem byl zaznamenán v červenci, kdy prodeje přesáhly 1 miliardu korun. Regiony jako Liberecký kraj a Vysočina se těšily největšímu zájmu díky své atraktivitě a dobré dostupnosti.

4. Budoucí vyhlídky

Ačkoli zájem o rekreační objekty prudce vzrostl, je možné, že po ukončení pandemie dojde k poklesu poptávky a stabilizaci cen. Tento vývoj bude záviset na trvalosti změn ve způsobu života lidí a ekonomických faktorech ovlivňujících schopnost investovat do druhých domovů.

Masivní inzerce Exportujeme na