Ceny nemovitostí v ČR i ve světě stoupají, což ztěžuje pořízení vlastního bydlení. Jak dlouho musí lidé v různých zemích pracovat, aby si mohli dovolit koupit byt? A jaké faktory ovlivňují dostupnost bydlení?

1. Úvodní přehled

Pořízení bytu se stává stále nákladnější záležitostí, zejména v posledních letech, kdy ceny nemovitostí prudce stoupají. Tento trend není omezen pouze na Českou republiku, ale je pozorován po celé Evropě i ve světě.

2. Cena bytu versus průměrný plat

Pro srovnání dostupnosti bydlení se často užívá poměr ceny bytu a průměrného platu v dané zemi. Tento ukazatel nám může pomoci pochopit, jak dlouho by musela průměrná osoba šetřit na bydlení bez utracení jakýchkoli prostředků jinde.

3. Nejdražší a nejdostupnější bydlení v Evropě

Podle posledních studií patří Česká republika mezi země s jedním z nejdražších bydlení v Evropě, pokud jde o poměr ceny bytu a průměrného platu. Naopak, nejnižší ceny bytů v poměru k platu nabízí Bulharsko. V průměru mají Evropané za bydlení platit více než obyvatelé jiných kontinentů.

4. Globalizace cen nemovitostí

Ceny bytů rostou nejen v Evropě, ale i v Severní Americe, zejména v Kanadě a USA, kde trh s nemovitostmi zaznamenal výrazný nárůst cen zejména v metropolitních oblastech.

5. Vliv nízkých úrokových sazeb

Nízké úrokové sazby, které v posledních letech převládají, vedly k zvýšenému zájmu o koupi nemovitostí jako investice. V České republice a na Slovensku to umožňuje mnoha lidem financovat nákupy nemovitostí přes hypoteční úvěry, jejichž cena je často nižší než inflace, což činí investice do nemovitostí atraktivními. Výnos z pronájmu často pokrývá náklady a přináší zisk.

6. Budoucí výhled

Ačkoli se úrokové sazby začínají mírně zvyšovat, zájem o hypotéky zůstává vysoký, a to díky nadále atraktivnímu výnosu z investičních bytů. Nepředpokládá se, že by v blízké budoucnosti došlo k výraznému poklesu cen nemovitostí, přestože dostupnost bydlení zůstává kritickou sociální otázkou, zejména v městských oblastech.

Masivní inzerce Exportujeme na