S obnovou turistického ruchu a změnami v legislativě se předpokládá zvýšení cen nájemného a změny v regulaci krátkodobých pronájmů. Jaké dopady to bude mít na trh s nemovitostmi?

1. Úvod do situace na trhu s pronájmem

Ve velkých městech jako Praha a Brno, kde během pandemie koronaviru došlo k dočasnému snížení cen nájmů, se nyní očekává jejich zvýšení. Tento trend je dán částečným návratem turistů a obnovou ekonomické aktivity ve městech.

2. Důvody očekávaného zvýšení nájemného

Analýzy naznačují, že v důsledku oživení turismu a návratu studentů do měst dojde k zvýšení poptávky po krátkodobých i dlouhodobých pronájmech. To povede k růstu cen nájmu, což může mít vliv i na cenovou úroveň dlouhodobých pronájmů.

3. Regulace krátkodobých pronájmů

Nová legislativa a soudní rozhodnutí přinášejí změny pro poskytovatele krátkodobých pronájmů, které mohou znamenat vyšší daňové a administrativní zatížení. Tato regulace by mohla vést k omezení nabídky na trhu s krátkodobými pronájmy a tím i k dalšímu tlaku na zvyšování cen.

4. Vliv na ceny nemovitostí

Zvýšení nájemného má také dopad na trh s nemovitostmi k prodeji. Vyšší příjmy z pronájmu mohou vést k zvýšení cen nemovitostí, což způsobuje, že koupi vlastního bydlení je stále více lidí považováno za atraktivní investici, přestože jsou ceny na historických maximech.

5. Opatření České národní banky

V reakci na rychlý růst cen nemovitostí a s cílem ochrany finanční stability země, Česká národní banka zvýšila úrokové sazby. To vedlo k nárůstu úrokových sazeb u hypotečních úvěrů, což by mělo teoreticky ochladit poptávku po nemovitostech a mírnit růst cen.

Masivní inzerce Exportujeme na