Evropská unie připravuje legislativní změny, které by mohly výrazně ovlivnit trh s nemovitostmi. Jaké jsou plánované požadavky na energetické štítky a jaké důsledky to přinese pro vlastníky starších domů?

1. Úvod do nové směrnice EU

EU chystá zavedení nových pravidel, která by stanovila minimální energetické standardy pro všechny nemovitosti. Cílem je snížení emisí a podpora udržitelného bydlení, což vyústí v zákaz prodeje budov, které nesplňují určité energetické kategorie.

2. Co znamená zákaz prodeje pro vlastníky?

Od roku 2027 by nemovitosti s energetickým štítkem nižším než E neměly být prodány bez předchozí renovace, která by zlepšila jejich energetickou účinnost. To znamená, že vlastníci starších domů budou muset investovat do zateplení, výměny oken, instalace úsporných systémů nebo jiných opatření, aby mohli svou nemovitost v budoucnu prodat.

3. Dopady na trh s nemovitostmi

Zavedení těchto pravidel může vést k výraznému snížení počtu dostupných nemovitostí na trhu, což by mohlo ještě více zvýšit ceny těch, které energetické normy splňují. To by mohlo způsobit významné zdražení bydlení, zvláště ve státech s velkým podílem starších domů, jako je Česká republika.

4. Zelená výstavba a budoucnost bydlení v EU

EU plánuje do roku 2050 dosáhnout, aby všechny nově postavené budovy byly bezemisní. To znamená, že nové projekty budou muset splňovat přísné ekologické standardy, což může znamenat vyšší počáteční investice, ale z dlouhodobého hlediska přináší úspory a méně zátěže pro životní prostředí.

5. Rady pro majitele nemovitostí

Pokud vlastníte nemovitost, která by mohla být postižena novými regulacemi, je dobré co nejdříve se poradit s odborníky na realitní trh a zjistit, jaké kroky byste měli podniknout. Zvažte energetickou renovaci nebo možnosti prodeje před zavedením nových pravidel, abyste optimalizovali svou investici.

Masivní inzerce Exportujeme na