Aktuální situace na trhu s nemovitostmi je ovlivněna řadou faktorů, které zpomalují růst cen a zvyšují nejistotu. Jaké kroky by měl podniknout makléř, aby i v těchto podmínkách dokázal úspěšně prodat nemovitost?

1. Úvod do situace na trhu s nemovitostmi

Vysoká inflace, stoupající ceny nemovitostí a dopad geopolitických událostí jako je válka na Ukrajině, společně s obtížně dostupnými hypotečními úvěry, utvářejí současný trh s nemovitostmi. Tyto faktory vyžadují, aby makléři přistupovali k prodeji nemovitostí s důrazem na profesionální jednání a realisticky nastavenou kupní cenu.

2. Ochlazování trhu

V posledních měsících bylo zaznamenáno zpomalení růstu cen nemovitostí, zvláště u velkých rodinných domů a energeticky náročnějších objektů. V segmentu malých bytů zůstává prodejní cena stabilní díky stále vysokému zájmu.

3. Co ovlivňuje poptávku?

Vysoké prodejní ceny a rostoucí náklady na financování vedou k poklesu poptávky po nákupu nemovitostí. Tento pokles je umocněn nedostatkem stavebních materiálů a vysokými cenami řemeslných prací. Zároveň vzrůstá zájem o nízkoenergetické nemovitosti, které jsou vzhledem k vysokým cenám energií žádanější.

4. Trendy v nájemním bydlení

S rostoucími cenami nájemného a nemožností některých domácností finančně dosáhnout na vlastní bydlení se zvyšuje poptávka po nájemním bydlení, což může vést k dalšímu růstu nájemného v budoucnu.

5. Nastavení správné prodejní ceny

Pro úspěšný prodej je klíčové nastavit kupní cenu, která je v souladu s trhem. Příliš vysoké nebo nízké ocenění může prodloužit prodejní proces nebo vést k ztrátám. Profesionální makléři by měli v turbulentních časech klást důraz na transparentní a otevřené jednání s klienty.

Masivní inzerce Exportujeme na