Trh s nemovitostmi zažívá ochlazení, což ovlivňuje jak kupující, tak prodávající. Jaké jsou současné tendence a jak by měli majitelé nemovitostí přistupovat k prodeji v této nejisté době?

1. Úvod do současné situace na trhu

Zvýšení hypotečních úroků a přísnější podmínky pro získání úvěrů mají za následek sníženou poptávku po nemovitostech a pokles rychlosti jejich prodeje. Ceny nemovitostí, které předtím neustále rostly, nyní zažívají zpomalení, zejména u starších a energeticky méně účinných objektů.

2. Ochlazení trhu

Situace na trhu je odlišná v závislosti na typu nemovitosti. Zatímco malé byty si udržují svou cenu díky stálému zájmu, velké rodinné domy a energeticky náročné objekty vidí stagnaci a dokonce pokles cen. Prodávající těchto nemovitostí by měli zvážit reálné nastavení cen, aby předešli dlouhým čekacím dobám na prodej.

3. Dopad na kupující

Kupující se stávají opatrnějšími a jejich rozhodování je více ovlivněno rostoucími náklady na život a obecným zdražováním. V důsledku toho se někteří rozhodují zůstat v nájmu nebo odkládají koupi nemovitosti, což ovlivňuje celkovou poptávku na trhu.

4. Stavební pozemky jako stále atraktivní investice

Na rozdíl od bytů a rodinných domů, stavební pozemky si udržují svou hodnotu a dokonce zdražují. Díky omezené nabídce a složitému stavebnímu řízení představují stavební pozemky nadále atraktivní možnost pro investory a rodiny plánující budoucí výstavbu.

5. Strategie pro prodávající

Vzhledem k ochlazení trhu by prodávající měli zvážit realistické nastavení prodejní ceny a připravit se na možnost delšího čekání na vhodného kupce. Profesionální přístup a kvalitní prezentace nemovitosti mohou výrazně pomoci zvýšit šanci na úspěšný prodej.

Masivní inzerce Exportujeme na