V době rostoucích cen a inflace se mnoho pronajímatelů může ptát, jak a za jakých podmínek je možné zvýšit nájemné. Přinášíme přehled pravidel a doporučení, jak postupovat při zvyšování nájmu.

1. Současný trend zvyšování nájemného

Růst cen energií a obecné zdražování ovlivňují i trh s nájemním bydlením. V poslední době dochází k častějším úpravám nájemného, což je reakce pronajímatelů na zvyšující se náklady a inflaci.

2. Podmínky pro zvyšování nájemného

Pronajímatelé mohou nájemné zvýšit na základě dohody s nájemcem, s využitím inflační doložky, nebo podle občanského zákoníku, pokud není možné dosáhnout dohody. Zvýšení může nastat také v důsledku investic do zlepšení standardu bydlení.

3. Inflační doložka

Inflační doložka umožňuje pronajímateli automaticky přizpůsobit výši nájemného aktuální míře inflace každý rok, což může být praktické pro obě strany - zajišťuje jednoduchost a předvídatelnost úprav nájemného.

4. Dohoda o zvýšení nájemného

Pokud pronajímatel a nájemce dosáhnou dohody o zvýšení nájemného, musí být tato dohoda písemně fixována. Takové ujednání může nastat pouze jednou ročně a musí jasně specifikovat novou částku nájemného.

5. Postup při nesouhlasu nájemce

V případě, že se nedosáhne dohody, může pronajímatel požádat o zvýšení nájemného soudně. Soudní proces by měl být poslední možností, doporučuje se vyčerpat všechny možnosti k dosažení vzájemné dohody.

6. Praktické rady pro pronajímatele

Před zahájením jakéhokoli procesu zvyšování nájemného je důležité důkladně si připravit dokumentaci a důkazy o tržních cenách nájemného v dané lokalitě. Rovněž je klíčové udržovat dobré vztahy s nájemci, což může značně usnadnit jakoukoli dohodu o změně nájemného.

Masivní inzerce Exportujeme na