Na trhu s nemovitostmi se můžete setkat s různými neetickými praktikami. V tomto článku se podíváme na tři nejčastější podvody, které realitní makléři používají, a poradíme, jak se jim můžete vyhnout.

1. Úvod do problematiky

Ať už kupujete, prodáváte nebo pronajímáte, vždy je důležité být opatrný. Na realitním trhu, stejně jako v jiných oborech, se můžete setkat s nepoctivými praktikami, které mohou vést k finančním ztrátám nebo jiným komplikacím.

2. Nejčastější podvody

a) Falešní zájemci

Častý trik je šíření letáků nebo inzerátů s falešnými tvrzeními, že makléř má zájemce přímo pro vaši nemovitost. V realitě může jít o snahu získat vaši nemovitost do portfolia makléře bez skutečného zájemce.

b) Falešný kupující

Někteří makléři mohou tvrdit, že už pro vaši nemovitost mají kupce, aby vás přesvědčili k podpisu smlouvy. Ve skutečnosti kupující nemusí existovat.

c) Nesmyslná cena

Někdy makléři slibují prodej za nereálnou cenu, aby získali exkluzivitu na vaši nemovitost. Jakmile je smlouva podepsána, začnou tlačit na snížení ceny, aby byla nemovitost prodejná.

3. Jak se bránit?

Je klíčové vybírat si makléře pečlivě. Doporučujeme prověřit reference, hledat hodnocení na internetu a neváhat požádat o doporučení od přátel či rodiny. Vždy si nechte vysvětlit všechny podmínky a nenechte se zatlačit do rychlého rozhodnutí.

4. Důležitost transparentnosti

Transparentní jednání je základem dobrých obchodních vztahů. Profesionální makléř by měl být otevřený, ochotný poskytnout veškeré informace a měl by respektovat vaše rozhodnutí.

5. Závěr

Při prodeji nebo koupi nemovitosti je vždy důležité být ostražitý. Informovanost a správný výběr realitního makléře vám mohou ušetřit nejen peníze, ale i mnoho starostí.

Masivní inzerce Exportujeme na